Gröna klustrets årsmöte 2025

Gröna klustrets satsningar bidrar med konkreta resultat och som presenterades för våra medlemmar. Vi delade med oss om alla våra framgångar och vilka satsningar vi gör framgent.

Verksamhetschef Carin Alfredson presenterade vår nya fiskesatsning, där vi bygger upp en utbildnings- och demonstrationsanläggning för gårdsuppfödd fisk. Här kommer vi att fokusera på fiskarterna Clarias och Tilapia. Efter att precis ha ätit havets wallenbergare med Clarias som huvudråvara på Nuntorp Gårds restaurang, så kan vi säga att fisken var mycket god och vi ser fram emot att även få äta Tilapia. TTELA har även skrivit en artikel om vår nya fiskesatsning som du hittar här.

Under årsmötet presenterades vår verksamhetsberättelse där medlemmarna fick ta del av vad Gröna klustret med respektive satsningar åstadkommit underverksamhetsåret. Carin Alfredson pratade om Gröna klustret som verksamhet och vad vi har för vision, syfte och mål.

Projektledare Frida Andersson pratade om Arena Skog och vad som hänt i satsningen. Bland annat berättade Frida att vi hittills arrangerat 90 olika aktiviteter med 1600 deltagare. Satsningen har belyst nya affärsmöjligheter för skogsägare och företag med skogen som bas. Man har även anordnat kurser och evenemang riktat mot skogsägande kvinnor med stort gensvar. Vidare berättade Frida att man hösten 2024 gjort ett omtag, där Arena Skog ska ha ett större fokus på att bygga upp en arena för skogliga frågor i Västra Götaland. Arenan ska vara neutral och bestående. Vi fick även veta att det pågår nya forsknings- och utvecklingssatsningar.

Christan Friman pratade om vår satsning Cirkulära system, där vi fick veta mer om syftet och målen. Christian berättade att nästan 200 ton siklöja fiskas upp i Vänern för dess delikata fiskrom. Men att det dessvärre inte finns någon som tar tillvara på själva fisken. I bästa fall blir det djurfoder. Här vill Christian skapa en förändring och hur vi ser på siklöja som mat. Christian pratade även om att 3% av Toppfrys ärtproduktion blir trasiga ärtor. Dessa ärtor är fortfarande goda och ätbara och här har det levererats ärtor i storpack till storkök och grossist. Dessutom arbetas det med en marknadsplattform för cirkulär ekonomi. Det är en kommande e-tjänst med störst fokus på obrukad areal och andra outnyttjade resurser så som odlingsmark, betesmark, jaktmark eller ledig kapacitet i t.ex. kök eller produktionsanläggningar för livsmedel.

Paula Dahlqvist avslutade verksamhetsberättelsen med att prata om satsningen MatpåDal. Paula berätta om målen och vad satsningen bidrar med. Här ska vi öka förädlingen av råvaror, skapa nya tjänster samt produkter och öka andelen lokalproducerade Dalsländska produkter i handeln. Vi fick lära oss mer om vikten av att arbeta med maten och vad detta tillför Dalsland. Paula pratade om det pågående arbetet med att diversifiera gårdar att arbeta med fler djurslag och andra raser. Men hon lyfter också problemet med att det idag saknas slakterier i Dalsland. MatpåDal har även arrangerat utbildningar inom mathantverk och det har även anordnats studiebesök.

Vår ekonom Anette Nyman gick igenom årsredovisningen och Anette berättade att Gröna klustret har en ekonomi som är i balans.

Som vanligt på årsmötet ska det röstas fram vilka som ska sitta i styrelsen. Fredrik Christensson och vice ordförande Kjell-Åke Johansson har valt att lämna styrelsen och de tackades av för att ha bidragit med ett gott styrelsearbete. Som ersättare röstade medlemmarna in Morgan E Andersson och Magnus Karlsson som vi hälsade välkomna.

Gröna klustrets nya styrelse består av följande personer:

Martin Carling – Ordförande
Karin Stenlund – Styrelseledamot
Nils Lagerroth – Styrelseledamot
Roger Johansson – Styrelseledamot
Karin Blomstrad – Styrelseledamot och sekreterare
Morgon E Andersson – Styrelseledamot (ny)
Magnus Karlsson – Styrelseledamot (ny)

Då medlemmarna beslutade om ansvarsfrihet för styrelsen, så ska vice ordförande beslutas på kommande möte inom styrelsen.

Vi tackar alla medlemmar för en trevlig kväll på Nuntorp Gård.