Aktuellt

Snart ökas möjligheterna för lantbrukare som vill satsa på vattenbruk. Från och med den 1 april kan även jordbruksföretag söka stöd ur havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet för investeringar i vattenbruk.
Idag är det baljväxtens dag, vilket vi på Gröna klustret vill slå ett slag för! Baljväxter, som bönor, ärter och linser, har länge varit en viktig del av mänsklighetens kost och nu, mer än någonsin, spelar de en avgörande roll för en hållbar framtid. Genom vårt projekt kring Ökad förädling för attraktivare bygd spänner vi bågen och tänker kratta manegen för att fler ska vilja odla fler grödor så som baljväxter. Vi kommer att jobba för ökad diversifiering i produktionen eftersom det finns en stark efterfrågan på marknaden för fler produkter och mer lokalproducerat.
Vill du bli en i teamet hos oss på Gröna Klustret? Nu söker vi en projektledare till projektet ”ökad förädling för attraktivare bygd”.
Nu är vi i gång med projektet Ökad förädling för attraktivare bygd! Vi vänder oss till dig som har idéer och tankar kring att starta eller att utveckla verksamhet kring förädling av livsmedel och erbjuda fler produkter och tjänster kopplat till de gröna näringarna i Dalsland.
Vi på Gröna Klustret önskar er God Jul och Gott Nytt År med en liten summering av året som gått!
Under torsdagen hölls ett seminarium om gårdsuppfödd fisk på Nuntorp gård. Många visade sig vara nyfikna på den cirkulära och hållbara metoden, som kan bidra med såväl nya inkomstkällor som arbetstillfällen.
Under måndagen åkte Gröna Klustret Nuntorp på studiebesök tillsammans med Vänersborg kommun, Toppfrys, Dahlbergs Slakteri Brålanda samt Chalmers industriteknik för att titta på hur de löst vattenrening samt biogasproduktion på företaget Rena Hav i Kungshamn.
Stort tack till alla arrangörer, utställare och besökare, som på ett eller annat sätt bidrog till Nuntorpsdagarna 2023. Vi kan redan nu avslöja att vi är i full planering av Nuntorpsdagarna 2024, som kommer att äga rum i mitten av maj.
Gröna Klustret arbetar för en utvecklings- och kunskapsnod för gårdsbaserad fiskuppfödning på Nuntorp Gård. Vi söker just nu medel för finansiering och hoppas mötas av positiva besked inom en snar framtid.