Aktuellt
I Vänern fiskas det årligen ca. 200 ton siklöja och här tar man tillvara på fiskromen, som anses vara en riktig delikatess. Men av all uppfiskad siklöja, så är det bara 5-7,5 viktprocent som är fiskrom. Vad händer med siklöjan som fiskats upp efter att man tagit tillvara på fiskromen?
Vi fick den stora äran att välkomna Centerns partiledare Muharrem Demirok samt Vänersborgs Kommunalråd Mats Andersson till Gröna Klustret och Nuntorp Gård.
Aktörer inom jordbruk och avfallshantering samt gödselproduktion samlades för att diskutera gödselvård. Tillsammans visade de på vägar mot en mer cirkulär och hållbar hantering utav näringsämnen. Seminariet belyste potentialen i att använda det outnyttjade slammet som en näringsrik resurs för jordbruket, med dess rika innehåll av det kritiska råmaterialet fosfor. Idag går bara hälften av det totalt 1 miljon ton slam som produceras i Sverige tillbaka till jordbruken. Vi behöver minska beroendet av import och stärka Sveriges försörjningstrygghet. Vi har en certifieringsprocess och etablerad teknik på plats men än så länge är bara 43 av landets reningsverk anslutna.
Den 23 oktober anordnade Gröna klustret en kvällsträff på Nuntorp Gård. Deltagarna fick träffa Miljömålsberedningens ordförande Lars Tysklind. Lars har utöver sin roll som ordförande, flera års erfarenhet av att arbeta som riksdagsledamot för Liberalerna. Lars kom för att berätta om det arbete och utmaningar som Miljömålsberedningen står inför.
Den 24-25 augusti 2024 anordnades festivalen Glupsk på Dalsland vid Fengersfors Bruk utanför Åmål. MatpåDal anordnade det glupska köket och under de båda dagarna lagade vi lokalproducerad mat helt över öppen eld för att locka och inspirera företag och blivande entreprenörer att starta turistverksamhet kopplat till sin gård, produktion eller livsmedelsförädling.
Gröna Klustret är en mötesplats och utvecklingsnod för idéer som gagnar utvecklingen inom den gröna näringen lokalt i Fyrbodal, regionalt men också nationellt. Företagen får del av ny kunskap genom olika kurser, seminarier och utbildningar som Gröna klustret anordnar. Samhällsutmaningar som exempelvis klimatutmaningar och ökad självförsörjningsgrad prioriteras i klustrets verksamheter och stärker därmed hållbarheten i företagen.
Vill du få tillgång till någon annans restprodukter för att minska dina kostnader? Vi på Cirkulära System tror att ditt företag har restprodukter såsom spån, fibrer, vatten, näringsämnen, emballage, värme eller kyla som någon annan kan vilja ha! Dessa restprodukter kan omvandlas till helt nya produkter eller användas i din befintliga produktion.
Följ med på vår resa! MatpåDal är igång med buller och bång! Du kan vända dig till oss om du arbetar med matproduktion eller går i tankarna att starta ett företag inom området. Vi vill både stötta dig och bidra med inspiration för att möjliggöra din verksamhets utveckling. Kanske skulle du vilja utöka ditt erbjudande eller har en företagsidé som du vill bolla med oss. Tveka inte att höra av dig!
Sverige står inför utmaningar när det gäller att säkerställa hållbara livsmedelssystem och att skydda miljön. Traditionella former av fiske har ofta kritiserats för negativ miljöpåverkan, inklusive vattenföroreningar och överfiske. Här kommer recirkulerande akvakultursystem (RAS) in i bilden som en lösning som kan bidra till en mer hållbar utveckling av vattenbruket. Vi på Gröna klustret fortsätter att intressera oss och undersöka möjligheten till att få i gång en demonstrations- och utbildningsanläggning för gårdsuppfödd fisk då vi ser en stor potential för lantbruken att satsa på denna produktionsform.