Studieresa till Ödevata Gårdshotell och Påverås Gårdsmejeri

Gröna klustret anordnade en studieresa till Ödevata Gårdshotell och Påverås Gårdsmejeri. Vi var 27 nyfikna resenärer som med buss startade vår resa ner mot Småland.

På Ödevata Gårdshotell fick vi uppleva en gemytlig gårdsmiljö utöver det vanliga. Här fick vi upptäcka deras unika orangeri – ett imponerande växthus som rymmer en akvaponikodling. Akvaponik är ett hållbart matproduktionssystem som kombinerar fisk- och växtodling. I växthuset används egenproducerat biokol som filtersystem till fiskodlingen och här finns två fisktankar där man för närvarande födde upp tilapia och regnbåge. De odlar samtidigt direkt i det näringsrika biokolet.  Att bara finnas där i den mysiga växthusmiljön var något utöver det vanliga.

Vi fick också en inblick i deras biokolsproduktion och även praktiskt lära oss hur man producerar biokol. Vi var många som blev inspirerade i att börja tillverka egen biokol. Den egenproducerade biokolen används till all deras odling. Biokolen har en extrem hållbarhet och den har en mycket god förmåga att binda näring och ger samtidigt en långvarig positiv effekt på jordens hälsa och växternas tillväxt.

Ödevata har även en fantastisk trädgård med egen odling av frukt och grönt. Det är otroligt trivsamt att vandra runt på gården och upptäcka allt som växer där. Vi bodde på gårdens hotell över natten och vi fick även avnjuta god mat med råvaror från gården. Det är få förunnat att äta så färska ägg till frukosten! Vi kan rekommendera alla att besöka Ödevata Gårdshotell.

Dagen efter fortsatte resan till Påverås Gårdsmejeri utanför Falköping. Här förädlar Elisabeth Andersson mjölk från Fleckvieh-kors till en imponerande variation av goda ostar – från hårdostar, kittostar och mögelostar till traditionell ostkaka. Allt tillverkas med hantverksmässig precision och yrkesstolthet. Mjölken är dessutom närproducerad och kommer från en närbelägen gård. Vi fick ta del av historien bakom det lilla men prisbelönta mejeri, provsmaka Elisabeths utsökta ostar och vi fick möjligheten att handla med oss ostar hem.

Gröna klustret vill tacka Ödevata Gårdshotell, Påverås Gårdsmejeri och våra deltagare för två oförglömliga dagar.

Bilder från resan

   

Om studieresan

Resan arrangerades av Gröna klustret genom våra satsningar MatpåDal, Centrum för småskalig fiskuppfödning och Cirkulära System.