På en siklöja kan man inte särskilja honor från hanar. Det gör att man öppnar alla siklöjor för att se om det finns fiskrom i dem. Efter att man tagit tillvara på fiskromen, så blir fisken i bästa fall djurfoder. Men då skickas den utomlands. I annat fall så slängs den.
Genom projektet Cirkulära System undersöker vi hur man kan ta tillvara på den restprodukt som blir av siklöjan, efter att man tagit tillvara på fiskromen. Här vill vi verka för att siklöjan ska få en status som välsmakande matfisk. För vi vet nämligen att det är en mycket god fisk med stort potential.
Gröna klustret anordnade en intern workshop, där vi provlagade siklöjan på en mängd olika sätt. Vi upplevde att den var enkel att rensa från ben och inälvor. Siklöjan tillagades på flera olika sätt: röka, grilla, steka och fritera. Bland annat testade vi att panera, göra fiskbiffar, fritera med och utan frityrsmet, grilla och röka dem. Det vi kan komma fram till är att siklöjan är en delikat matfisk, som man faktiskt kan tillaga på en mängd olika sätt.
Nu vill vi sätta siklöjan på kartan! Har du frågor eller vill veta mer? Då ska du kontakta Christian Friman, projektledare för Cirkulära System.
christian.friman@gronaklustret.se
0760210862