Kvällsträffen började med att det bjöds på fika. Från Dalslandsvilt fick vi även möjlighet att provsmaka deras goda charkuterier. Paula Dahlqvist hälsade alla välkomna och passade även på att presentera MatpåDal och vad projektet kan hjälpa till med.
Som första talare fick vi träffa Märta Jansdotter från Gröna Gårdar. Märta berättade om sin verksamhet och att de har sålt ekologiskt och gräsuppfött kött sedan 2001. Vi fick bland annat lära oss om vad gräsbeteskött innebär med alla dess fördelar. Att djuren får beta fritt och äta den mat som finns tillgänglig i beteshagen. Märta berättade att djuren får växa upp långsamt, där köttet får utveckla en rik och fyllig smak, samtidigt som köttet får en fin marmorering och blir naturligt mört. Verksamheten säljer sina produkter på gårdsbutiken samt e-handel.
Nästa talare var Johanna Eriksson. Johanna jobbar som rådgivare inom livsmedelssäkerhet & småskalig livsmedelsförädling på Länsstyrelsen Västra götaland. Här fick vi veta mer om vad som krävs för att starta en småskalig slakteriverksamhet eller vilthanteringsanläggning. Johanna gick igenom lagstiftning och vi fick exempelvis lära oss skillnaden mellan detaljhandelsanläggning och anläggningar som hanterar/levererar animaliska livsmedel. Vi fick även lära oss mer om de regler som gäller för jägare att hantera och sälja vildsvinskött samt vilka utbildningar som krävs.
Under kvällen fick vi fick ställa frågor till våra talare och kvällen fylldes med intressanta dialoger. Vi passade även på att göra en presentationsrunda, så alla deltagare fick lära känna varandra bättre.
Vi tackar alla deltagare och talare för att det blev en intressant och lyckad träff.
Kom i kontakt med Paula Dahlqvist – projekledare MatpåDal:
0722560002
paula.dahlqvist@gronaklustret.se