Rollen som viltundersökare innebär att du får ansvara för undersökningen av viltet och att det sker på ett hygieniskt och ansvarsfullt sätt. Med jägarnas nya kunskaper blir det en tillgång. Inte bara för jägarnas egna jaktlag, utan också för vilthanteringsanläggningarna som tar emot viltet, samt för jägare som ska sälja viltet vidare eller konsumera det för eget bruk.
Under utbildningen har de fått lära sig att identifiera tecken på sjukdom och avvikelser, samt förstå hur lagstiftningen styr hanteringen av viltkött. Detta betyder även att vi kan samla in mer fakta om viltets hälsa, ta bättre tillvara på varje fällt djur och där vi kan bidra till en säkrare och mer hållbar livsmedelskedja.
Efter utbildningen gjorde vi ett studiebesök på vilthanteringsanläggningen Dalslandsvilt. Tillsammans med Kjell Johansson fick vi följa kedjan från skog till bord. Med allt från möjligheten att kunna hänga in vilt utanför öppningstiderna till att få lära oss mer om hur slakten går till. Vidare genom förädlingen såsom styck, korvstoppning, torkning och rökning. En möjlighet som Kjell Johansson presenterade var att jaktlag också är välkomna att hyra in sig på anläggningen, en upplevelse som man exempelvis kan göra tillsammans med sin förening eller jaktlag.
Vi vill rikta ett stort tack till Kjell Johansson på Dalslandsvilt och alla våra deltagare som gjorde dagen riktigt lärorik och inspirerande. Vi är stolta över våra nya viltundersökare – och ser fram emot allt de kommer att bidra med i framtiden!
Christian Friman – Projektledare Cirkulära System:
christian.friman@gronaklustret.se
0760210862