Kvällsträff med Miljömålsberedningens ordförande Lars Tysklind.

Den 23 oktober anordnade Gröna klustret en kvällsträff på Nuntorp Gård. Deltagarna fick träffa Miljömålsberedningens ordförande Lars Tysklind. Lars har utöver sin roll som ordförande, flera års erfarenhet av att arbeta som riksdagsledamot för Liberalerna. Lars kom för att berätta om det arbete och utmaningar som Miljömålsberedningen står inför.

EU har satt krav på alla medlemsländer för hur de ska nå uppsatta miljömål tills 2030. Här spelar Sverige en viktig roll för hur vi kan nå miljömålen inom Sverige, tillsammans med EU och globalt. Kvällsträffen hade sin tyngdpunkt på skogen.

Kvällen inleddes med en god fika från Nuntorp Gård. Därefter gav Carin Alfredsson från Gröna klustret en kort presentation om Gröna klustrets verksamhet, våra pågående projekt och vad som händer framåt.

Därefter tog Lars Tysklind till ordet för att pratade om Miljömålsberedningens viktiga uppdrag. Lars pratade om de utmaningar som Sverige står inför, för att nå de uppsatta miljömålskraven från EU. Han inledde med att prata om 16 olika miljökvalitetsmål och att syftet med Miljömålsberedningens uppdrag ska vara att nå en bred politisk samsyn inom prioriterade områden för miljöpolitiken och ta flera samhällsintressen i beaktning. Han pratade om hur samsynen är nödvändig för att åstadkomma den samhällsomställning som krävs.

Lars presenterar de personer som idag arbetar i Miljömålsberedningen. Tillsammans har de då uppdraget att ta fram en strategi för hur Sverige ska leva upp till EUs åtaganden inom biologisk mångfald och nettoupptagen av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF). De ska föreslå en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder. Man ska kartlägga och beskriva synergier och målkonflikter som kan uppstå i arbetet med att uppfylla Sveriges åtaganden och föreslå politiska avvägningar.

Vidare ska de beskriva hur Sverige ska kunna leva upp till åtagandena på ett samhällsekonomiskt sätt, med bibehållen eller ökad konkurrenskraft och på ett sätt som värnar sysselsättningen i hela landet. De ska kartlägga och beskriva synergier och målkonflikter och ta fram strategier och åtgärder för skogspolitiken, livsmedelsförsörjningen och klimatanpassningen. Samtidigt som riksdagsbunda mål som folkhälsa, kulturmiljö och totalförsvarets behov beaktas. Samt att de nationella miljömålen och de globala målen för hållbar utveckling kan efterlevas. Lars berättade att det behövs en samstämmig politik för hållbar utveckling, samt behovet av att säkerställa en ökad produktion av livsmedel samt skogsprodukter för att bryta osunda beroenden.

Miljömålsberedningen ska inkomma med förslag hur Sverige avseende landbaserat ekosystem, kostnadseffektivt kan leva upp till EUs strategi för biologisk mångfald 2030. De ska utvärdera befintliga styrmedel och former för områdesskydd, ta ställning till vilka eventuella ytterligare insatser som behövs och vid behov lämna förslag på nya eller förändrade styrmedel eller områdesskydd. De ska också föreslå hur Sverige, med beaktande av andra angelägna behov som exempelvis försörjningstrygghet, landsbyggdsutveckling och konkurrenskraft, på ett kostnadseffektivt sätt ska nå de åtaganden om ökad kolsänka som väntas bli resultatet av klimatneutralitetsmålet i EUs klimatlag och förhandlingarna om EUs LULUCF-förordning.

Miljömålsberedningens arbete ska redovisas senast 15 februari 2025.

Kvällsträffen avslutades med att deltagarna fick ställa frågor och komma med inspel till Lars Tysklind inför Miljömålsberedningens arbete. Det uppstod en livlig diskussion med många inspel och tankar som fick avsluta kvällsträffen.