Aktuellt

MatpåDal arrangerade en kurs och föreläsning med Jenny Surtanten Neikell den 23 september på Upperud 9:9. Kursen blev fullbokad på nolltid och 20 mjölksyreglada deltagare kom och lärde sig grunderna i att fermentera grönsaker.
I mitten av Augusti samlades fårägare, branschaktörer, rådgivare och utvecklingsorganisationer för att diskutera svensk ulls potential, utmaningar och framtida möjligheter.
Över 20 lokala livsmedelsföretag ställde ut och sålde dalsländska råvaror och goda rätter under Smaka på Dalsland. Här fanns allt ifrån bröd, snaps, grönsaker, sylt, honung till ostar och andra mejeriprodukter.
Gröna klustret arbetar ständigt med att bygga nätverk och möjliggöra samarbeten. Därför var det roligt att få träffa Wexsus och där vi båda fick presentera våra verksamheter.
I vårt landskap finns mycket vilt och många små producenter av kött. Intresset för småskalig slakt och chark är stort. MatpåDal anordnade ett studiebesök hos Varekils slakteri där slakteriets ägare Jonas Svenneskog berättade om sin verksamhet.
Sverige genomgår just nu en omställning i det tysta, där biogasproduktionen har dubblerats de senaste tio åren. Men det är inte tillräckligt då produktionen behöver fördubblas för att möta dagens behov och ersätta den gas vi idag behöver importera.
Genom vår satsning Cirkulära System möjliggjordes en utbildning till viltundersökare – en viktig satsning för både jakten och viltförvaltningen. Deltagarna för utbildningen var en grupp engagerade jägare.
Gröna klustrets satsningar bidrar med konkreta resultat och som presenterades för våra medlemmar. Vi delade med oss om alla våra framgångar och vilka satsningar vi gör framgent.
MatpåDal anordnade en samverkansträff tillsammans med Coompanion på Eventorps Gård. 16 personer kom på vår träff med temat samverkan, företagande och relationer.