Gröna Klustret – En utvecklingsnod för de gröna näringarna

Gröna Klustret är en mötesplats och utvecklingsnod för idéer som gagnar utvecklingen inom den gröna näringen lokalt i Fyrbodal, regionalt men också nationellt. Företagen får del av ny kunskap genom olika kurser, seminarier och utbildningar som Gröna klustret anordnar. Samhällsutmaningar som exempelvis klimatutmaningar och ökad självförsörjningsgrad prioriteras i klustrets verksamheter och stärker därmed hållbarheten i företagen.

Gröna Klustrets insatser

Gröna klustret arbetar för att utveckla idéer och samverkanslösningar. Till stor del handlar det om att förbereda, initiera och driva projekt som ska verka för nya affärsmöjligheter. Dessutom ska de nyttogöra innovationer som i sin tur stärker lantbrukets möjligheter att öka lönsamhet, produktion och sysselsättning. Vi vill stärka hela värdekedjan där utöver skogs- och lantbruken även förädlingsindustrin och avsättningen gentemot marknaden är viktiga delar.

Nedan kan du läsa mer om våra pågående projekt. Ytterligare information hittar du under fliken projekt.

Arena Skog – En arena för skogliga frågor

Arena Skog arbetar för att bygga upp en neutral arena inom skogliga ämnen. Genom att stödja kunskapsöverföring mellan forskning, skogsägare och skogsföretag, men också etablera forskning utifrån de specifika utmaningar som finns i länet, ska satsningen både höja kunskaper hos företagare och skapa ny kunskap. Projektet har arrangerat nätverksträffar, kurser och evenemang inom arenans fem fokusområden. Dessa består av:

  • Hållbart Skogsbruk
  • Nya affärsmöjligheter
  • Långsiktig kompetensförsörjning
  • Hållbara transporter, infrastruktur & logistik
  • Jämställdhet & arbetsmiljö

Arbetet med att etablera arenan samt att anordna kunskapshöjande aktiviteter fortsätter hela 2025. Efter projektets avslut hoppas vi kunna se en bestående arena med samverkan kring skogens olika frågor. Projektet samarrangeras av Gröna Klustret, Hushållningssällskapet Sjuhärad, Hushållningssällskapet Västra, samt SLU. Finansiärer är Europeiska Unionen, Fyrbodal och Västra Götalandsregionen.

Arena Skog finns på Facebook och Instagram. Där finns relevanta uppdateringar och samtliga evenemang. Du kan också läsa mer och se alla aktiviteter på Arenaskog.se (via länken nedan). Där finns det även möjlighet att anmäla sig till nyhetsbrevet.

Läs mer om Arena Skog

MatpåDal – Samverkan för mat och upplevelser

Satsningen MatpåDal ska arbeta med att stötta matproducenter och lantbruk. Bland annat genom att bidra med ny kunskap så att företagen kan diversifiera sig och stärka sitt erbjudande. Exempelvis genom förädling av råvaror. MatpåDal vill kunna hjälpa människor som har en idé att kunna möjliggöra dessa. Såväl för befintliga verksamheter som de som går i tankarna att starta upp något nytt. 

Projektet som till en början gick under namnet ”Ökad förädling för en attraktivare bygd” kommer att kommuniceras under arbetsnamnet MatpåDal. Sedan uppstarten i april har fokus varit på kartläggning, synliggörande och nätverkande. Från och med augusti planeras aktiviteter som:

  •  Nätverksträffar inom lantbruk
  • En workshop under temat utomhusmatlagning (på Glupsk på Dalsland)
  • Föreläsningar som ”Hur blir man mathantverkare?” och ”Enkla lokaler för bär, frukt och grönsaksförädling och bageri”.

Projektets uppdateringar samt olika aktiviteter kommer att publiceras under aktuellt/evenemang här på Gröna Klustrets webbplats. MatpåDal finns på Facebook samt på Instagram (mat.pa.dal)

Insatserna utförs av Gröna Klustret och finansieras av Fyrbodal samt Vänersborgs kommun.

Läs mer om MatpåDal

Cirkulära system – Innovativa lösningar för restprodukter

Cirkulära System för ökad förädling startades upp under april 2024 i samverkan med Chalmers Industriteknik (CIT) . Syftet är att öka värdet på rester inom livsmedelskedjan. Genom att ta vara på och använda dessa resurser strävar vi efter att skapa nya samarbeten, produkter och tjänster. Exempel på resurer kan vara spån, fibrer, vatten, näringsämnen, emballage, värme eller kyla, som någon annan kan vilja ha. I sin tur minskar detta beroendet av externa resurser.

Sedan start har många nya kontakter skapats och grunden till ett nätverk tagit form. Inledningsvis har projektet tillsammans med CIT genomfört en bred kartläggning av relevanta aktörer och deras produktionsfokus. Kommande aktiviteter inkluderar att rekrytera ambassadörer, skapa workshops med större aktörer samt planera nya evenemang baserat på identifierade restprodukter och intresse från branschaktörer.

Cirkulära System, som drivs av Gröna Klustret är ett treårigt samverkansprojekt tillsammans med Chalmers Industriteknik. Projektet är EU-finansierat via länsstyrelsen.

Projektets uppdateringar samt olika aktiviteter kommer att publiceras under aktuellt/evenemang här på Gröna Klustrets webbplats. Projektledare Christian Friman välkomnar att skapa kontakt på LinkedIn och uppmuntrar till att följa cirkularasystem på Instagram.

Läs mer om Cirkulära System